Cursussen

Dit is een test

 


Schiemanswerk / knopen

Schiemanswerk gaat iets verder dan alleen het kennen en kunnen van de knopen. Het gaat hier namelijk ook om kennis van lijnen en touwen, hun eigenschappen en toepassingen.

EHBO en veiligheid

In dit hoofdstuk worden een aantal basisbegrippen van EHBO en veiligheid behandeld. Het gaat hier in de eerste plaats om het voorkomen van ongelukken en het herkennen van aandoeningen. Het is in geen geval de bedoeling dat je met deze kennis van zaken EHBO kan verrichten aangezien daar kwalificatie voor nodig is. Op elke zeilschool zijn als het goed is mensen aanwezig die gecertificeerd EHBO-er zijn. Weet wie dit zijn en zorg te allen tijde dat je deze mensen kunt bereiken wanneer je met cursisten het water op bent.

Onderdelen

We onderscheiden in dit hoofdstuk onderdelen van de zeilschepen waar we op varen, maar ook veel gebruikte onderdelen die bijvoorbeeld nodig zijn bij het lesgeven.

Meteorologie

Dit heeft natuurlijk alles te maken met het weer. Het gaat hier in dit hoofdstuk om weersvoorspelling op de korte termijn aan de hand van de wolken en het leren lezen van weerkaarten voor de weersvoorspelling voor de langere termijn.

  • Voorspelling van de wind
  • Voorspelling van weersverwachting

Deze voorspellingen zijn nodig voor de veiligheid, maar ook om je voorbereiding op te baseren. Voorbereiding van een tocht die je gaat maken of een les die je gaat geven. Het grootste gevaar waar je graag een goede voorspelling op wilt kunnen doen is het risico op onweer. Op het water ben je erg kwetsbaar voor dit natuurverschijnsel en het risico om met onweer op het water te zijn moet te allen tijde worden vermeden.

Leeftijden

Wanneer mag je waarmee varen? In dit hoofdstuk behandelen we de minimale leeftijden voor verschillende kenmerken van boten. Het gaat hier vooral om de lengte en de snelheid van een schip welke leeftijdsgrenzen er gelden en of een vaarbewijs verplicht is.

Borden

Er worden 3 soorten borden gebruikt binnen de scheepvaart:

  • Verbodsborden (verboden om…)
  • Gebodsborden (Je moet…)
  • Aanwijzingstekens (Toegestaan om…)

De eerste twee borden zijn wit met een rode rand. Aanwijzingstekens zijn blauw.

 

Seinen

We spreken bij seinen vooral over geluidsseinen. Ook lichtseinen worden binnen de scheepvaart gebruikt, maar deze vind je vooral bij de navigatie op betonning en zal dus in dat hoofdstuk worden behandeld.

Vooral de beroepsvaart maakt gebruik van geluidsseinen om het overige verkeer te laten weten wat ze van plan zijn of dat er een probleem is.

Verlichting

Verlichting binnen de scheepvaart is bedoeld om ook ’s nachts veilig te kunnen navigeren. We onderscheiden verlichting op schepen en verlichting op betonning en seinen.

Verlichting op schepen is te verdelen in: Navigatie verlichting en soort aanduiding.
De navigatie verlichting zit meestal laag, ter hoogte van het dek. De soortaanduiding vind je zo hoog mogelijk. Voor motor schepen is dat op het hoogste punt van het dek en voor zeilschepen is dat in het topje van de mast.

Boordlichten:

  • Rood aan bakboord (links)
  • Groen aan stuurboord (rechts)

Overige verlichting:

  • Heklicht: wit 135º naar achteren (zie tekening)
  • Toplicht: 225º naar voren
  • Rondom schijnend licht: 360º (rsl)

Verlichting

Koppels en Krachten

Deze module wordt het een en ander uitgelegd over koppels en krachten. Het is de bedoeling dat je deze kennis kan je toepassen tijdens het zeilen maar ook een beter begrip krijgt over de essentie van zeilen. Het idee hierachter is dat je beter begrijpt wat er nu eigenlijk gebeurt tijdens het zeilen en hier gebruik van kunt maken. Met een beetje inzicht in de natuurkunde wordt zeilen nog leuker!

De eerste hoofdstukken gaan over de basis, hierin worden onder andere een aantal termen en principes uitgelegd. Daarna gaan we dieper in op hoe het komt dat een zeilboot vooruit gaat. Vervolgens komen de onderwerpen krachten, sturen en stabiliteit aan de orde.

Betonning

Betonning wordt gebruikt om de vaarweg van het vaarwater te onderscheiden. De “vaarweg” is het gebied waar water is, het “vaarwater” is het gebied waar het veilig is om te varen. Denk maar aan het gezegde: “Je zit in m’n vaarwater”, of aan het ezelsbruggetje: vaarweg dus hier moet je als boot weg zijn.

Vaarweg vaarwater


«»


pagina 1 / 2

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.